Tips voor een veilige autovakantie

Voorkom hoge reparatiekosten door vakantiecheck

25 JUNI 2012, HARDERWIJK
Samenvatting
Ooit op vakantie met pech langs de weg gestaan? Een zorgeloze en veilige vakantie begint met een goede voorbereiding. Miljoenen Nederlandse autobezitters gaan met de auto op vakantie, maar tijdens de reis wordt er door intensief gebruik en warmte veel van de auto gevraagd. Pech is natuurlijk erg vervelend, daarom geeft autoservice keten Kwik-Fit een paar belangrijke tips om autopech tijdens de vakantie te voorkomen.

Zorg voor de juiste bandenspanning
Voor vertrek is het zinvol om na te gaan wat er tijdens de vakantie van de auto gevraagd gaat worden. De juiste bandenspanning is namelijk extra belangrijk bij een zwaar beladen auto. Dit is beter voor de banden en kan het brandstof gebruik tot 5% terugdringen. Banden met onvoldoende druk verhogen namelijk de weerstand met het wegdek. Vergeet ook niet de bandenspanning van het reservewiel te checken.

Banden reparatieset checken
Men vergeet nogal eens dat er, in plaats van een reservewiel, lijm in de banden reparatieset zit. De houdbaarheidsdatum van deze lijm kan verstreken zijn en als daarmee dan een lekke band wordt geplakt, werkt deze lijm niet meer. Het is ook handig een echt reservewiel mee te nemen als uw auto of aanhanger geen volwaardig reservewiel heeft. Vergeet dan ook zeker niet om een krik mee te nemen.

Controleer de remmen
Het is niet zo dat als een auto weinig kilometers per jaar maakt een inspectie niet nodig is. De slijtage is minder, maar roesten gaat net zo snel en remmen of bepaalde scharnierpunten kunnen daardoor vast gaan zitten. De conditie van de remmen moet voor een lange reis altijd gecontroleerd worden. Kijk daarbij ook naar de handrem breekkabel van de aanhangwagen of caravan en laat bij roest en rafels de staalkabel vervangen.

Oliepeilen
Check voor vertrek en onderweg het oliepeil. Neem voor alle zekerheid ook een extra liter motorolie en een trechter mee.

Controleer de koeling van de radiateur
In warme landen kan een licht versleten radiateur al snel een groot probleem worden. Zeker wanneer de auto zwaar beladen wordt en ver moet rijden. Het is daarom verstandig om de koeling te laten testen. In het koudere Nederland vormt een licht versleten radiateur minder snel problemen omdat de koeling hier maar een beperkt deel van de totale capaciteit gebruikt.

Controleer de airco van de auto
Naast het checken van de koelsystemen en natuurlijk de koelvloeistof is het van belang om de airco te controleren. Slechts de helft van de automobilisten weet dat een airco onderhoud nodig heeft. Een airco systeem zit door de hele auto en door gebruik gaat dit systeem minder presteren. Kwik-Fit heeft speciale machines voor koudemiddel waarmee de vloeistof kan worden vervangen. Laat de airco checken voor optimale koeling, maar ook om hoge reparatiekosten te voorkomen.

Voorkom hoge kosten
Op vakantie gaan is op zichzelf vaak al erg duur, tel daar ook nog de gestegen benzineprijzen bij op en de kosten rijzen de pan uit. De verleiding is dan groot om een controle beurt over te slaan. Verstandig is dat echter niet, elke zomer staan steevast duizenden Nederlanders met pech langs de weg. Een dure grap die eenvoudig te voorkomen is met deze tips of door een zomer check uit te laten voeren bij een autoservicebedrijf. Bij Kwik-Fit betalen automobilisten 15 euro voor een vakantiecheck.

Afbeeldingen
Documenten
Contactpersonen
Over Kwik Fit

Ruim 30 jaar na de vestiging van KwikFit in Nederland is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke autoserviceketen van Europa met 1.200 servicepunten en 9.000 medewerkers. De vakkundige medewerkers van KwikFit helpen graag elke klant weer snel en veilig op weg; of het nu gaat om het wisselen van autobanden, APK, groot en klein onderhoud, airco of ruitreparatie en -vervanging. Alle activiteiten in Nederland worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Harderwijk. Nederland telt momenteel 176 KwikFit vestigingen en dit aantal neemt nog steeds toe. In het Verenigd Koninkrijk wordt eveneens gewerkt onder de naam KwikFit. KwikFit maakt onderdeel uit van het Japanse ITOCHU Corporation. Kijk voor meer informatie op www.kwik-fit.nl

berichten